Pod charakteristiku stresu patří jakékoli změny, vyvolávající fyzické, emocionální nebo psychické přetížení. Pokud epizodický stres probíhá často nebedane, tak chronický stres a nadbytečně napjatý vegetativní nervový systém se projevuje konkrétními fyzickými symptomy. První symptomy jsou srovnatelně neškodné, například chronické bolesti hlavy a zvýšený sklon k nachlazením. Avšak při přetrvávání situace, která vede k chronickému stresu, mohou vzniknout i mnohem vážnější problémy se zdravím.
Mezi nejzávažnější následky chronického stresu lze zařadit:
- Depresi
- Cukrovku
- Vypadávání vlasů
- Bušení srdce
- Hypertireózu
- Nadváhu
- Obsedantně-kompulsívne vtíravé a vystrašené stavy
- Sexuální dysfukcie
- Bolesti zubů a dásní
- Vředy
- Není vyloučena ani rakovina.
Kromě toho je prokázáno, že 90% všech stížností na zdraví je v té či jiné míře spojených se stresem!
Příčiny snížení pracovní schopnosti:
1. Jednou z příčin je chronický stres. Soustavné napětí vyžaduje od centrálního nervového systému zvýšenou spotřebu energie. Hmotnost mozku je jen několik procent z hmotnosti celého těla, ale spotřebovává až 20% energie, přičemž se intenzivně spotřebovávají energetické zásoby buněk společně s vitamíny, minerály, nenasycenými mastnými kyselinami. Stres rodí lavinu útoků volných radikálů, poškozujících buněčné membrány. V důsledku toho se prudce snižuje obranyschopnost organismu na všech úrovních. Stres nejvíce zasahuje nervový, srdeční, cévní a reprodukční systém.
2. Velké škody způsobuje konzumace alkoholu, nepravidelné stravování, špatné vstřebávání stravy. V důsledku toho organizumus nedostává životně důležité látky. Termicky připravovaná strava, kterou jíme, je rovněž ochuzena o fermenty, což snižuje její energetickou a výživnou hodnotu.
3. Další příčinou snížení pracovní aktivity je nevyvážený režim práce a odpočinku, přetížení, nedospávání, vyčerpání centrálního nervového systému.
4. Aktuální příčinou je zakyselení organismu vyvolané konzumací kyselých šumivých nápojů, čaje, kávy, alkoholických nápojů atd. Nepravidelný pitný režim přivádí k podstatnému snížení rozumového a fyzického potenciálu. Potřeba buněk stále přijímat biologicky čistou vodu zůstává.
Způsoby obnovení pracovní výkonnosti:
1. V daných podmínkách jsou nejaktuálnější produkty všeobecně posilujících účinků. Čím více vyvážený a víceúrovňový účinek, tím silnější efekt. V současnosti si získal široké uznání antioxidant přírodního původu ActiVin . V jeho složení jsou: proantokyanidy z kůstek hroznů, vitamíny ?, ?, beta-karoten, minerály: zinek, chrom, selen, měď a jiné. Zapojuje nejlepší adaptogeny: ženšen, mateřské mléko. Obsahuje i stimulující extrakt Ginkgo biloba - silné tonikum, zlepšující paměť a životní elán. Použití: po 1 tobolce 2 - krát denně s jídlem.
2. Zlepšit proces trávení lze přidáním rostlinných enzymů. Normálně je obsahují čerstvé potraviny, ale poškozují se v procesu přípravy jídel. Účinné enzymy obsahuje přípravek přírodního původu DIGESTABLE nebo další vynikající enzymatický preparát přírodního původu ASSIMILATOR . Použití: po 1 tobolce 3 - krát denně před jídlem.
3. Problém snížení pracovní výkonnosti lze řešit použiíváním slabých rostlinných tonik, jako je kořen Gotu kola. Tradičně se používá v západních zemích na výživu buněk mozkové kůry. Produkt GOTU KOLAzlepšuje prokrvení mozku, podporuje představivost, napomáhá prokrvení srdce, zrakových a sluchových orgánů, zrychluje myšlenkové pochody a zvyšuje fyzickou aktivitu. Použití: po 1 tabletce 2 - krát denně.
4. V organismu je nutné udržovat optimální rovnováhu vodních zásob, omezujíc čistou biologicky dostupnou vodu. Efektivnost použití programu roste při používání korálové vody Coral MINE , která je sama o sobě unikátním přírodním ozdravující faktorem. Získává se přidáním rozemletého korálu Sango do 1,5 litru očištěné vody. Korálové voda obsahuje kolem 70 životně důležitých minerálů, makro a mikroprvků v snadno vstřebatelné formě a optimální rovnováze. Voda snižuje povrchové napětí vody, zajišťuje její neškodnost (očišťuje ji od chlóru a toxických látek), dělá ji zásaditou a čistou. Voda se stává biodostupnou a snadno vstřebatelný.
Podle materiálů Akademie zdraví Coral Club International
Butaková - Lékařka - nutriciológička, akademik Mezinárodní akademie informatizace při OSN, kandidát pedagogických věd
Gurejev P. - Akademik Mezinárodní akademie informatizace při OSN, kandidát pedagogických věd