Dětských cukrovkářů je čtyřikrát víc. Kvůli chemii v jídle

Glukometr Doposud se s vyšším rizikem diabetu spojovala jen obezita, nedostatek pohybu a rodinné dispozice. Nyní se ukazuje, že ke vzniku onemocnění přispívají také škodliviny v potravinách. Mezi českými školáky skokově přibývá cukrovkářů. Za posledních deset let se jejich počet zvedl na více než dva tisíce, tedy na čtyřnásobek. Důvod? Chemikálie v jídle. Podle odborníků přispívají ke vzniku diabetu hlavně pesticidy a alloxan, který se uvolňuje při bělení potravin.

"Doposud se s vyšším rizikem diabetu spojovala jen obezita, nedostatek pohybu a rodinné dispozice. Nyní se ukazuje, že kromě těchto faktorů přispívá ke vzniku onemocnění také manipulace s pesticidy a dalšími chemickými látkami," potvrzuje Marie Nejedlá z Centra podpory veřejného zdraví Státního zdravotního ústavu. Platí to o obou typech diabetu.

Řada chemikálií se přitom běžně nachází v jídle. "Jedná se například o konzervanty, které se používají k ošetření potravin," podotýká náměstek ředitele pro vědu a výzkum ostravské fakultní nemocnice Václav Procházka.

Počet pacientů s diabetem I. typu

Chemikálie porušují metabolismus tuků v těle

Souvislost mezi cukrovkou a chemikáliemi jasně ukázaly dvě studie – jedna polská a druhá americká. Studie amerického Státního institutu pro vliv prostředí na zdraví a Státního institutu pro rakovinu se zaměřila na pesticidy a jejich vliv na diabetes II. typu. Lékaři sledovali bezmála 32 tisíc lidí, kteří často zacházeli s organochlorovými pesticidy. Jakékoliv další ukazatele odborníci pomíjeli - nezajímal je ani věk lidí, ani jejich tělesná hmotnost.

Výsledek? U lidí, kteří byli déle než čtvrt roku vystaveni působení chlordanu (více o této látce v přiložené tabulce), vzrostlo riziko onemocnění cukrovkou o 63 %. U látky heptachlor byl výsledek ještě horší – riziko se zvedlo o 94 %. V obou případech jde o látky, jejichž použití je mezinárodními organizacemi sice regulováno, ale povoleno.

Chemikálie, které zvyšují riziko diabetu

"Vypadá to, že organochlorové látky skutečně mění, tedy porušují metabolismus tuků a glukózy v těle," nabízí vysvětlení Marie Nejedlá ze Státního zdravotního ústavu.

Konzervant uměle vyvolává cukrovku

Polští lékaři se zaměřili přímo na děti a diabetes I. typu. Zkoumali, jestli jim v krvi koluje látka alloxan. "To je chemikálie, která se používá nejen k umělému vyvolání diabetu při klinických testech na zvířatech, ale která se vyskytuje také v potravinách. Hlavně v těch, které byly přivezeny z velké dálky,“ přibližuje Václav Procházka z ostravské fakultní nemocnice.

Také tady byl výsledek jednoznačný. Ukázalo se, že v krvi dětských diabetiků I. typu se vyskytuje až sedminásobně vyšší hladina alloxanu.

Podle Jindřicha Petrlíka ze sdružení Arnika se ale o žádné překvapení nejedná. "Potvrzují se tím jen dřívější podezření. Dávno například víme, že existuje úzká souvislost mezi dioxiny, které jsou příměsí v pesticidech, a obezitou," říká. Obezita je přitom dalším rizikovým faktorem, který vznik cukrovky u lidí přivolává.

 

Jedy sníme spolu s rybami či masem

Dioxiny se sice jako konzervanty k ošetření potravin nepoužívají, v jídle se ale vyskytnout mohou. Jed, který nechtěně produkují chemičky při výrobě chloru nebo který se uvolňuje při spalování komunálního odpadu, totiž běžně koluje v mořích a hromadí se v tuku živočichů – třeba tuleňů a ryb. S těmi se pak dostávají do potravního řetězce lidí. Buďto přímo, nebo přes moučku z rybího tuku, kterou se přikrmují zvířata chovaná na maso.

S výsledky zahraničních studií už začali pracovat také čeští lékaři - například odborníci z ostravské fakultní nemocnice. Protože ale jde o celosvětový problém a není snadné rizikové faktory v krátké době snížit, bude dětských diabetiků podle lékařů i nadále přibývat.

Podle mluvčího Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřicha Tichého přitom léčba cukrovky stojí miliony. Třeba v roce 2013 dala VZP za léčbu čtyř tisíc dětských diabetiků zhruba 104 milionů korun.

V dospělé populaci trpí diabetem asi 862 tisíc lidí. Podle dat Státního ústavu pro kontrolu léčiv v loňském roce spotřebovali více než 8,5 milionu balení medikamentů na cukrovku za necelé tři miliardy korun. Oproti předchozímu roku je to o 175 tisíc balení léku víc. Další tisíce lidí o své nemoci nevědí.

 

Alloxan v jídle nikdo nesleduje

Ministerstvo zemědělství tvrdí, že se snaží škodliviny v jídle hlídat. "Česká republika se řídí mimo jiné nařízením Evropské komise a snaží se zajistit, aby výrobci a dovozci dodržovali maximální povolené limity látek v potravinách. Za posledních deset let se proto podařilo počet případů, kdy byly potraviny kontaminovány pesticidy, snížit," řekl mluvčí úřadu Hynek Jordán.

Rizika spojená s pesticidy se pokouší potlačit také ministerstvo životního prostředí. "Děje se tak na základě evropského práva," uvedla Dominika Pospíšilová z tiskového odboru ministerstva.

Výskyt alloxanu v jídle ale nikdo nesleduje. Česko jen vydalo vyhlášku, podle které výrobci nesmějí mouku bělit chemicky.

"Výskyt alloxanu nebyl projednáván v žádné pracovní skupině Evropské komise. Navíc zatímco některé zahraniční zdroje tvrdí, že by látka mohla vznikat při procesu bělení mouky z bělícího činidla, další studie toto tvrzení vyvrací," vysvětluje Jordán přístup ministerstva zemědělství.

 

Zdravá výživa a cukrovka

Tímto článkem bych ráda oslovila všechny čtenáře, kteří trpí nejrozšířenější civilizační chorobou, a tou je Diabetes melitus II. typu lidově nazývaný cukrovka. Zvýšená hladina cukru v krvi, která u diabetiků snadno může nastat díky snížené funkci slinivky břišní nebo rezistencí buněk, které nereagují na inzulin, je velmi vážný stav.

Volný přebytečný cukr v krvi může postupně doslova zalepit celý organismus a paralyzovat všechny orgány. Cukrovka nebolí, přesto je velmi zrádná choroba. Kompenzace hladiny krevního cukru je možná nejen vstřikovaným inzulinem do těla či medikamenty, ale i správně sestavenou a vyváženou stravou.


Co to znamená vyvážená strava, která stabilizuje krevní cukr?
Kdyby mi na tuto otázku dokázali všichni diabetici správně odpovědět, byli by patrně lékaři velmi spokojeni při pravidelných kontrolách měření hladiny krevního cukru u svých pacientů. Pojďme se podívat, jak na to!


Vyvážený pokrm je ten, který po konzumaci nezvýší hladinu krevního cukru. Nezastupitelnou roli při stabilizaci hladiny krevního cukru sehrává bílkovina. Tedy vyvážený pokrm je ten, který je složen z 1 pěsti pomalých uhlohydrátů a jedné dlaně bílkovin.


Co to znamená v praxi?

Pomalé uhlohydráty?
Cukry nejsou hned cukry. A právě pomalé cukry jsou pro diabetiky ty správné. Jak napovídá název, střebávají se pomalu do krve, což je způsobeno vysokým obsahem vlákniny a dalších důležitých živin. Z nejznámějších jsou to např. ovesné vločky, jáhly, pohanka, quinoa, kuskus, bulgur, celozrnná rýže anebo celozrnné pečivo a celozrnné těstoviny. Jsou pro organismus nepostradatelným zdrojem energie, proto dennodenní konzumace je víc než důležitá.


Správné bílkoviny?
Ještě jednou si zopakujme, že bílkoviny jsou velice důležité pro stabilizaci hladiny krevního cukru, kromě toho jsou základní stavební jednotkou pro organismus. Výklad této informace by si ale nezasvěcený diabetik mohl vyložit nadměrnou konzumací masa, což není správná volba. Vedle drůbežího masa, jsou důležité ryby, vejce a netučné mléčné výrobky na tvarohové a syrovátkové bázi. V týdenním jídelníčku nesmí chybět ani zdroje bílkovin rostlinných jako jsou luštěniny, výrobky ze sóji, ořechy a semena.


Jak má vypadat sestavená porce na talíři?
1 pěst příloha + 1 dlaň bílkovina (bez prstů) + 2 pěsti zeleniny


Jak konzumovat zeleninu a ovoce?
Právě konzumace zeleniny je pro diabetika velmi důležitá. Vedle obrovského množství nepostradatelných živin neškrobová zelenina nezvyšuje hladinu krevního cukru, proto  je množství neomezené. Minimální denní konzumace neškrobové zeleniny jsou 2 pěsti. Ovoce díky ovocnému a hroznovému cukru hladinu zvyšuje, proto je velice žádoucí jíst ovoce v malých porcích (1 hrst) nejméně 2 x za den v kombinaci s bílkovinou, např. ořechy.


Zdravé tuky?
Vybíráte si zdravé tuky? A které jsou vlastně ty zdravé? Vedle živočišných a ztužených tuků existuje skupina nazývaná jako esenciální tuky, které jsou při onemocnění diabetem opravdovým elixírem. Omega - 3 tuky jsou výživou pro cévy. Právě cukrovkou cévy velice „trpí”. A proto 2x týdně ryba, denně ořechy a semena a kvalitní oleje lisované za studena (řepkový, sezamový, lněný, dýňový) nesmí ve stravování diabetika chybět.


Čeho se raději vyvarujte?
Bílý cukr a bílá mouka, tučné masné a mléčné produkty a ztužené tuky jsou vašimi opravdovými nepřáteli. Že nevěříte? Ale vaše tělo uvěří, protože to je vašim nejlepším barometrem zdravé a správné výživy.


To přece zvládnete!
Vidíte jak snadné to je, mít svoji chorobu pod kontrolou. Jíst pravidelně 5 x denně, ke každému jídlu kombinovat trochu bílkoviny a porce sestavovat podle vašich pěstí. Znám  v životě podstatně složitější věci, tohle přece zvládnete!