Zacpa

10.03.2020 09:12

Zácpa

 

Zácpou rozumíme nepravidelnost a vyprazdňování , které nenastává denně, méně než 5 stolic týdně, namáhavé a bolestivé vyprazdňování, tvrdá stolice, bolest břicha. Při zácpě se hromadí v organismu odpadní látky, tvoří se bloky v kanálcích, což vede k poruchám různých orgánů.

Dělení zácpy

Primární zácpa vzniká jako onemocnění z různých příčin. Základními příčinami zácpy je nezdravá strava, nepravidelná životospráva, nepravidelný a pozdní spánek často po půlnoci, nedostatek pohybu, práce na směny, cestování, stres. Častou příčinou je snížená funkce štítné žlázy.

Sekundární zácpa jako součást jiného onemocnění ( roztroušená skleróza, Parkinsonova nemoc), překážka ( obstrukce v trávicím traktu - nádor, zánět), otravy ( olovem), cukrovka; léky ( antidepresiva, antacida, přípravky obsahující železo, kalciové blokátory, hormonální antikoncepce

Příčiny zácpy

Hlavní příčina prosté zácpy spočívá ve špatné životosprávě.
Nedostatek vlákniny. Je nezbytné zvětšit obsah nevstřebatelných látek, které vážou vodu a působí vhodně u zácpy. V zelenině je nejvíc vlákniny, celulózy a jejích bobtnajících derivátů (hemicelulózy, slizy, gumy, pektin). Vedle svého objemu mohou poskytnout kvašením látky, které podporují peristaltiku, a tedy i vyprazdňování pži zácpě. Je vhodnější pomalejší přechod na stravu bohatou na vlákninu ( zelenina, ovoce se slupkou i sušené, celozrnné pečivo, vločky, rýže Natural), neboť při rychlém přechodu mohou nastat obtíže v trávicím traktu - např.nadýmání). Ovoce obsahuje také prospěšné látky, ale i dosti vstřebatelných cukrů (např. švestky, hrozny), a má proto v průměru téměř dvojnásobnou energetickou hodnotu než zelenina. Nevstřebatelné zbytky má také černý, celozrnný chléb. Také nadbytek tuků v potravě usnadňuje vyprazdňování a odstraňování zácpy, např. lněný nebo olivový.

Nevhodná strava podporující zácpu

V trávicím ústrojí hnilobné a kvasné procesy z nestrávených bílkovin. Je ovlivněna fyziologická mikrobní flora a vznikají toxické látky. K nevhodným potraviny při zácpě patří černý čaj, slazené nápoje, cukr, čokoláda, kakao (zpomalují střevní činnost), bílé pečivo a výrobky z bílé mouky, pasterizované mlék, vejce, smažená jídla, košťálová zelenina a luštěniny.
Při namočení luštěnin do vody se rozpustí přítomné nestravitelné cukry a po vylití vody vaříme již luštěniny těchto cukrů zbavené.

Pitný režim při zácpě

Důležitý je i správný příjem tekutin, zejména vody (nejlépe filtrované a odstáté nebo teplé, nikoli studené). Čaje, minerálky a jiné nápoje by měly doplňovat v pitném režimu vodu. Černý čaj, slazené nápoje, čokoláda, a kakao zpomalují střevní činnost. Dostatek tekutin, kolem 2 litrů denně v podobě vody, čajů bylinných, tulsi a ovocných. Málo tekutin, zejm. vody (pod 1 litr), a nadbytek čajů a kávy vyvolává suchou stolici.

Tip. Obnovení vyprazdňovacího reflexu u zácpy

Stres a nepravidelný režim způsobuje vyhaslý vyprazdňovací reflex - zadržování stolice ve spěchu, ze spol.důvodů, při vynechávání snídaně, která podporuje činnost střev a vyprazdňování.
Každé ráno vypijte sklenici vody s bio aloe (2 lžíce) nebo limetkou, po ranní hygieně a další činnosti se nasnídáte. Po asi 30 minutách zkusíme mít stolici, každý den nejlépe ve stejnou dobu. Pokud nedojde k vyprázdnění, pokračujeme v dalších aktivitách. Další dny opakujeme totéž. Reflex se někdy objeví až po mnoha dnech až týdnech. Pro obnovení reflexu je důležitá každodenní pravidelnost. Pokud máme potřebu, je vhodné během dne na stolici jít.

MUDr. David Frej

 

Kontakt

Vladka Balcarová - konzultant zdravého životního stylu Náchod

Napište mi a já vás kontaktuji balcavla@seznam.cz