Přejděte na jiný olej k přípravě jídel

20.05.2014 21:08

Výrobci kukuřičných, řepkových nebo sojových olejů by byli neradi, pokud by se tato skrývaná fakta o jejich produktech dozvěděli spotřebitelé. Jejich produkty totiž nikdy nebyly určeny pro konzumaci, ale měly sloužit v průmyslu pro mazací zařízení, míchání barev anebo jako nová generace automobilových paliv. A výrobci přišli na to, že jejich produkce vychází levněji než zdravé oleje a tuky a jelikož se jedná o vedlejší produkt, jejich zdroje jsou velmi vydatné.

Nebezpečí plynoucí z rostlinných olejů

Nepatrná množství olejů v semenech a v sojových bobech jsou zdraví prospěšná, takové oleje jsou vázané na antioxidanty, které brání tomu, aby se staly nebezpečnými. Avšak v případě masové produkce se výrobci snaží co nejvíce prodlužovat jejich trvanlivost. Mastné kyseliny po separaci s výchozích surovin totiž poměrně rychle žluknou.

Aby byla dosažena vyšší životnost, bývají antioxidanty a fytochemické složky odebírány – oleje prochází procesy, ve kterých se používají chemikálie, jako je hexanol nebo chlorové bělidlo. Následně jsou ošetřovány proti zápachu. Navíc bývá většina těchto olejů obarvována potravinářskými barvami a přimíchávají se do nich konzervanty, aby se zamaskoval případný zápach žluknoucích olejů.


Mezi škodlivé následky, kterými na lidské tělo působí žluklé průmyslově upravované oleje patří: ztráty zraku, poškozování centrálního nervového systému, respirační onemocnění, anémie, zácpy, nízké porodní váhy, dráždivost, poruchy myšlení, mlhavá paměť. Dlouhodobá konzumace způsobuje pak i rakovinu, zvýšené riziko aterosklerózy, nárůst počtu infarktů a mrtvic, poruchy trávení, bolestivost a mnoho dalších problémů, spojovaných se špatnou výživou a vitamínovými deficity.

Odkud rostlinné oleje pochází

Řepkový olej pochází z geneticky modifikovaného řepkového semene. Jeho produkce je snadná, protože je tak toxické, že ani hmyz o něj nemá zájem. Původně býval řepkový olej používán jako mazadlo strojů v malých továrnách. Prokázalo se u něj, že způsobuje rakovinu plic a srdeční choroby. V Evropě byl také původně používán jako složka krmiva pro zvířata na farmách. Takto chovaná zvířata ale začínala trpět slepotou a mnoha chorobami, stávala se nezvladatelná a napadala člověka.

Sojový olej samozřejmě pochází ze sojových bobů; ačkoliv masmédia opěvuji sóju, má tento produkt i svou temnou stránku. Sojové boby totiž nelze zařadit mezi zdravé potraviny. Jejich konzumace mívá souvislost s neplodností, častějšími výskyty rakoviny nebo s leukémií u batolat, s diabetem 1.typu a s předčasnou pubertou u dětí, které byly v raném dětství krmeny výrobky ze sóji. „Klinické a laboratorní studie dávají sóju do spojitostí s podvýživou, bolestivým trávením, poruchami štítné žlázy, oslabováním poznávacích schopností, reprodukčními poruchami, oslabením imunitního systému a dokonce i se srdečními chorobami a rakovinou,“ říká Liz Lipski PhD CCN. A Dr. Mercola k tomu ještě dodává: „Sojové mléko mívá až o 1 000% vyšší obsah hliníku, než běžné mléčné nápoje.“

Kukuřičný olej zase obsahuje polynenasycené kyseliny, které podporují růst zhoubných nádorů. Dlouhodobá konzumace tohoto oleje je dávána do souvislostí s rakovinou tlustého střeva, protože tím nastává potlačování enzymu, který je schopen působit preventivně proti zhoubnému bujení. Japonští výzkumníci zjistili, že dlouhodobější konzumace kukuřičného oleje a dalších kukuřičných produktů zvyšuje četnost úmrtí a výskytů rakoviny jícnu.

Vyměňte svůj olej v kuchyni

Hlavním důvodem, proč tyto oleje mají takové negativní účinky na lidské tělo, je jednoduše to, že jsou nestravitelné. Je to dáno tím, že potlačují přirozenou funkci tělesných enzymů, které mají za úkol měnit tuky na složky a vitamíny, které je tělo schopno absorbovat a ty se pak vážou na minerály, jako je vápník, fosfor a hořčík. Škodlivé účinky ovšem nejsou pociťovány okamžitě; nástup zdravotních komplikací často trvá deset i více let, než se začnou projevovat příznaky a výraznější projevy na těle.

Rizika rakoviny, srdečních chorob a mnoha dalších nemocí tedy lze snížit náhradou těchto polynenasycených a rafinovaných rostlinných olejů za oleje zpracovávané za studena, obsahující mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem.

 

Kontakt

Vladka Balcarová - konzultant zdravého životního stylu Náchod

Napište mi a já vás kontaktuji balcavla@seznam.cz