Nezdravá strava je téměř stejně návyková jako heroin

20.05.2014 21:10

Nezdravá strava je téměř stejně návyková jako heroin - podle poslední studie vědců z the Scrippsa Research Institute představené na valném výročním shromáždění the Society for Neuroscience.

„Toto je nejúplnější důkaz který prokazuje, že obezita a narkomanie mají stejné neuro-biologické základy“ řekl vědec Paul Johnson.

Výzkumníci vytvořili 3 skupiny krys:

  • první dostávala jen zdravou výživu
  • druhá byla krmena zdravou stravou s omezeným přístupem k nezdravé stravě
  • třetí měla neomezený přístup k nezdravé (odpadní) stravě


Tato nezdravá strava zahrnovala tvarohový koláč, čokoládu, piškotové buchty a tučné maso. Krysy ve třetí skupině se velice rychle staly otylé, zatímco váha v prvních dvou skupinách se nezměnila. Při testování efektů nezdravé stravy na centra potěšení v mozku-oblasti ovlivňované drogami-badatelé tyto centra povzbuzovali kdykoliv krysa běžela v kole. Čím déle krysa běží v kole, tím více potěšení přijímá.

Zatímco krysy v prvních dvou skupinách nezměnily délku doby strávenou v kole aby dosáhly svého potěšení, krysy ze třetí skupiny stravující se nezdravou stravou běžely v kole mnohem delší dobu, protože jejich mozkové centrum pro potěšení se stalo následkem stravy méně citlivé.

V souladu s tímto nálezem, krysy ze třetí skupiny začaly jíst stále více nezdravého jídla a tím docílily, že se stály stále více necitlivými pro potěšení (radost)-začarovaný kruh (nezdravé jídlo-málo citlivosti k radosti-proto stále více nezdravého jídla (které uměle vyvolává pomíjivé pocity radosti) - z toho plyne stále menší přirozená citlivost pro pocity radosti a spokojenosti).

Vědci potom začali krysy vystavovat bolestivým elektrickým šokům, kdykoliv jedly nezdravou stravu. Krysy z druhé skupiny ji rychle přestaly jíst, ale krysy ze třetí skupiny pokračovaly ve svém jídelním flámu-nedaly se zastrašit. „Ztratíte jakoukoliv kontrolu. Je to charakteristický znak závislosti,“ vysvětloval vědec Paul Kenny.

Když krysám ze třetí skupiny odebrali nezdravou stravu a dali jim zdravé jídlo, odmítly ho a celé dva týdny nic nejedly.

„Je to, jakoby jste tyto tělesné pochody zlomili, je potom velmi, velmi tvrdé vrátit se k  věcem, jak fungovaly před tím,“ řekl Kenny. „Jejich potravinové volby se dramaticky posunuly.“


„Na těchto krysách jsme pochopili hlavní rys návyku na nezdravém jídle a tento princip se dotýká každého z nás.“

Kontakt

Vladka Balcarová - konzultant zdravého životního stylu Náchod

Napište mi a já vás kontaktuji balcavla@seznam.cz