Makrobiotika

12.11.2018 09:27

Dýňová polévka – muže pří Colo-Vadě

Dýni nakrájíme na kostičky, cibuli na měsíčky (poměr množství obou zelenin 1:1). Zeleninu se špetkou soli osmažíme na sezamovém oleji do zlatova, poté zalijeme teplou vodou a dusíme do měkka. Odebereme trochu vývaru z polévky a rozředíme si v misce miso. Dušenou zeleninu rozmixujeme a přidáme rozmíchané miso. Podle potřeby dochutíme umeoctem a posypeme praženým dýňovým semínkem a petrželkou.

 

Čočková polévka

Přes noc namočená čočka (hnědá, nebo zelená) se uvaří s kombu. Ke konci čočku dovaříme s mrkví nakrájenou na tužku. Na oleji osmažíme na měsíčky nakrájenou cibuli a přidáme do polévky. Další úprava polévky je možná zahuštěním cibulky na jíšku: do osmažené cibulky přidáme trochu mouky, zalijeme vývarem a povaříme. Pak celé přidáme do polévky. Polévku dochutíme majoránkou, česnekem, shoyu a umeoctem.
 

Miso polévka se zelenou cibulkou  -muže  pří Colo-Vadě

Do vroucí vody nastříháme wakame (nebo nakrájíme ve vodě namočenou wakame) a vaříme spolu s shiitake (předem namočené a nakrájené na plátky), přidáme zeleninu (cibule, mrkev, petržel, celer) nakrájenou na sirky, nebo na plátky a vše vaříme do křupava. Ochutíme ječmenným misem a větším množstvím zelené cibulky, kterou v polévce na závěr oblanšírujeme.
 

 

Rýže s fazolkami, zelenina ve woku

Rýži natural vaříme společně s fazolkami pinto, ochutíme shoyu. Zeleninu (mrkev, cibuli, brokolici) smažíme na sezamovém oleji. Daikon nastrouháme na nudličky, blanšírujeme se solí, dochutíme citronem. Lisovaný salát: kysané zelí smícháme s čínským zelím a pórkovou natí. Na talíři zdobíme zelenými natěmi.
 

Omáčka z červené čočky

Čočku uvaříme s kombu. V mezičase si připravíme špek z celeru: celer nakrájíme na malinké kostičky a vložíme do studeného oleje se solí, smažíme na mírném plameni do křupava. V polovině smažení přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a osmažíme do zlatova. Slijeme přebytečný olej. Tuto směs smícháme s uvařenou čočkou. Dochutíme shoyu a rýžovým octem. Můžeme přidat i chilli a/nebo kokos.
Na talíř dodáme ještě na páře uvařenou brokolici, pickels a zelenou posypku.

 

 

Rizoto s marinovaným tofu

Osmahneme na měsíčky na krájenou cibuli a na kostičky nakrájenou červenou řepu (osolenou), dusíme pod pokličkou a na posledních 10 min přidáme mražený hrášek a kukuřici. Poté smícháme s uvařenou bílou rýží. Sypeme marinovaným, strouhaným tofu.

Zelenina: na velké kostky nakrájíme kedlubnu, ředkvičky na půlky a blanšírujeme s troškou soli. Necháme vychladnout, promíchané s umepastou a zatížíme. Necháme odležet alespoň 30 min.

Příloha: sypeme zelenou natí

 


Zeleninové rizoto s cizrnou  – muže pří Colo-Vadě

Předem namočenou cizrnu uvaříme s kombu. Uvaříme rýži kulatozrnnou natural. Zeleninu použijeme dle chuti (mrkev, petržel, celer, brokolice, pórek). Kořenovou zeleninu nakrájíme na sirky, brokolici rozebereme na drobné růžičky, vše orestujeme na oleji spolu s rozmarýnem, solí a pepřem. Na konec smažení dodáme na kolečka nakrájený pórek, smícháme s rýží a s cizrnou, dochutíme shoyu a případně i umeoctem.

Na talíř vedle rizota dodáme ještě zvlášť vařenou zeleninu a salát.
 

Tempeh jako ragú

Cibuli a česnek nakrájíme na plátky, tempeh a tofu také na plátky, předem namočené houby na plátky. Vše dáme na pekáč, posypeme červenou paprikou, podlijeme vodou se shoyu a zapečeme.

[Obměna: na měsíčky nakrájenou cibuli orestujeme ve větším množství oleje, přilijeme shoyu a dusíme pod pokličkou 3 minuty. Zároveň si na plátky nakrájíme houby (předem namočené) a přidáme také do dušení. Tempeh nakrájíme na větší kousky (např. plátky na šikmo) a zadusíme v cibuli. Směs můžeme zahustit kuzu.]

Zelí na sladkokyselo

Cibuli nakrájenou na měsíčky osmažíme na oleji, přidáme na nudličky nakrájené zelí, vše orestujeme, osolíme, přidáme rýžový ocet, mirin, kmín a necháme dusit pod pokličkou. Je-li v hrnci málo tekutiny, tak ji doléváme. Po přibližně 15 minutách zahustíme kuzu a dochutíme shoyu.

 

Salát z čínského zelí s sherry rajčátky
Čínské zelí nakrájíme na nudličky, shery rajčátka na půlky, promícháme se zálivkou (rýžový ocet, mirin, umeocet) a zatížíme alespoň na půl hodiny.

Ledový salát s mrkví
Ledový salát natrháme na menší kousky, přidáme nastrouhanou mrkev a promícháme se zálivkou (umeocet, citronová šťáva, jablečná šťáva koncentrovaná).

 

Kontakt

Vladka Balcarová - konzultant zdravého životního stylu Náchod

Napište mi a já vás kontaktuji balcavla@seznam.cz