MAK KIMCHI - recept

13.11.2018 11:26
MAK KIMCHI - recept
Kimchi může být připraveno na 1000 různých způsobů. Dnes se ale zaměříme na “Mak kimchi". 
To je základní recept vhodný zejména pro začátečníky.
 
Složení:
1 kg čínského zelí
30 g himálajské soli
1 jarní cibulku
1 středně velký zázvor
3 stroužky česneku
2 lžíce chilli prášku
1 lžíci sójové omáčky - tamari
1 polévkovou lžičku rybí omáčky
stejně jako vhodné nádoby a těžítka
Dalších 30 fermentovaných receptů najdeš zde >>> 
Krok 1:
Nejprve odstraníme z čínského zelí košťál a nakrájíme je na proužky o velikosti, která se vám bude snadno jíst. Zelí důkladně umyjeme.
Umístěte zelné kousky do velké misky a rovnoměrně potřete solí a vmasírujte ji do zelí. Nechte alespoň 2-3 hodiny stát.
 
Krok 2:
Jarní cibuli a nakrájíme na kolečka, oloupeme zázvor a česnek a nakrájíme na jemno. Do misky přidejte sójovou omáčku, prášek z chilli, zázvor a česnek a dobře promícháme.
 
Krok 3:
Zelí důkladně opláchněte vodou a vyždímáme. Přidejte zbývající přísady a vše dobře promícháme.
 
Krok 4:
Směs nyní napěchujeme do nádoby/sklenice a snažíme se, aby jsme vytlačili všechny vzduchové bubliny. Zelí nyní zatížíme, aby bylo celé pod tekutinou.
Krok 5:
Necháme kvasit minimálně 3 dny nebo déle. Poté vložíme kimchi do chladničky. Vydrží nám tak minimálně 6 týdnů. 
 
Mnoho kimchi receptů také obsahuje mrkev, jablka, ředkvičky a další. Existuje opravdu bezpočet variant! Vyzkoušejte a nejděte tu svou!