Endokrinní systém

18.02.2020 19:49

MODUL 2.8 Endokrinní systém

Endokrinní systém je nejvíce opomíjeným systémem, přestože je „hlavním počítačem" vašeho těla. Prostřednictvím uvolňovaných hormonů, například steroidů, neurotransmiterů, serotoninů či enzymů, vašim buňkám říká, jak mají fungovat.

V podstatě máme dva druhy žláz: Za prvé endokrinní žlázy, což jsou žlázy s vnitřní sekrecí, které tvoří vnitřní výměšky (hormony atd.) a vylučují je přímo do krve nebo lymfatického systému, aby cirkulovaly celým tělem. A za druhé exokrinní žlázy, jako například slinné žlázy, vytvářející vnější výměšky, které se potom dostávají do epitelových buněk přímo nebo kanálkem. Je velmi těžké říci, která z našich žláz je nejdůležitější, protože všechny tkáně v těle spolu úzce souvisí. Nicméně asi 75 procent všech symptomů „chorob" lze přisuzovat poškození endokrinního systému. K nim mimo jiné patří špatné zužitkování vápníku, způsobující skoliózu, deprese, oslabení pojivových tkání, křečové žíly, hemoroidy, kýlu a výdutě, jakož i snížená produkce steroidů, což má za následek fibrocystické problémy, fibromyalgii, fibroidy, cysty, cholesterolový povlak a podobně.

 

Nejdůležitější endokrinní žlázy jsou nadledviny, slinivka, brzlík, štítná žláza, příštítná tělíska, varlata, vaječníky a především hlavní žláza – hypofýza. Ještě před deseti až pětadvaceti lety jsme se setkávali s chronickými a/nebo degenerativními chorobami způsobenými poškozením těchto žláz hlavně u starších osob. Dnes, vinou životního stylu, nevhodné stravy a především genetických poškození, jsou tyto žlázy tak oslabené, že už i nemluvňata trpí chronickými a degenerativními chorobami. Podívejme se teď na jednotlivé endokrinní žlázy a jejich funkce.

 

HYPOFÝZA

Hypofýza je „hlavní žlázou", jedním z nejdůležitějších „počítačů" v těle. Vylučuje látky podobné hormonům, které stimulují ostatní endokrinní žlázy a tkáně k tvorbě anebo uvolňování určitých hormonů, steroidů, neurotransmiterů a podobně. Hypofýza má dvě části: zadní lalok, který vychází z mozku, a přední lalok, začínající v hltanu. Hypofýza je zavěšena pod částí hypotalamu (za očima uprostřed hlavy).

Jelikož je hlavní žlázou, kontroluje hypofýza některé funkce většiny ostatních žláz. Když zeslábne, může to pocítit celé tělo, neboť dojde k řetězové reakci, která vyvolá nejrůznější symptomy. Hypofýza může pozitivně či negativně ovlivňovat štítnou žlázu nebo nadledviny. Je důležité porozumět těmto symptomům, abyste přišli na kloub vašim oslabením.

 

K dalekosáhlým následkům oslabené hypofýzy se počítají neurologická oslabení jako roztroušená skleróza, Parkinsonova nemoc, mozková obrna (vyvolaná nedostatečnou stimulací kůry nadledvin), hypotyreóza, hypofunkce vaječníků, nedostatečně nebo nadměrně aktivní tkáně nebo buňky, rychlé stárnutí, cukrovka a laktační problémy.

Příčný tračník je v úzkém vztahu k hypofýze a mozku. Tato část tlustého střeva bývá často ucpaná, toxická a oslabená, takže toxiny infikují přímo hypofýzu. Jelikož trávicí ústrojí je jedním z prvních orgánů (společně s míchou), které se formují v embryonálním stádiu života, je spojen se všemi tkáněmi v těle způsoby, jimž dosud nerozumíme. Jakmile se embryonální buňka začne vyvíjet, stane se její střevní tkáň místem, kde vzniká většina našich orgánů a žláz. Tato střevní tkáň v plodu se později stane trávicím ústrojím, čímž se vytvoří dynamický vztah mezi trávicím ústrojím a zbytkem těla. A proto je nesmírně důležité, abyste v rámci detoxikačního programu vyčistili a posílili trávicí ústrojí, chcete-li dokonale zregenerovat vaše žlázy a celé tělo.

 

EPIFÝZA

Epifýza je malá zploštělá kuželovitá žláza, umístěná v lebeční dutině těsně nad obočím (je připojená k vrchní části třetího mozkového laloku). Vědci toho o této endokrinní žláze dosud moc neodhalili. Víme však, že syntetizuje melatonin, což je hormon, který vás uvolňuje a pomáhá vám usnout. Melatonin zřejmě ovlivňuje barvu kůže a vlasů. Melatonin je blokován světlem dopadajícím na sítnici. Epifýza je regulována světlem (vnitřním a vnějším).

Duchovědci jí říkají „třetí oko". Je považována za okno do nebe – a představuje bod, na nějž se soustřeďujeme v meditaci.

 

ŠTÍTNÁ ŢLÁZA A PŘÍŠTÍTNÁ TĚLÍSKA

Štítnou žlázu tvoří dva laloky v přední části krku. Příštítná tělíska se skládají ze čtyř nebo více malých žláz v zadní části štítné žlázy. Jelikož mnoho lidí konzumuje mléčné produkty a složené cukry (silně zahleňující), jaký div, že trpí obstrukcemi dutin, krku, průdušek a plic. Štítná žláza a příštítná tělíska, protože se nalézají v oblasti krku, se rovněž ucpávají a jsou potom buď hyperaktivní, nebo, což je většina případů, hypoaktivní. Klinická praxe ovšem ukazuje, že krevní testy, které zjišťují funkci štítné žlázy podle hladiny jejích hormonů T4, T3 a TSH, jsou velice nepřesné. Proto jsem v Dodatku A zařadil test bazální teploty, který je lepším ukazatelem funkčnosti štítné žlázy.

Úkolem štítné žlázy a příštítných tělísek je zvyšovat a/nebo snižovat: metabolismus, schopnost buněk vstřebávat a využívat glukózu, metabolismus bílkovin kvůli růstu, zužitkování tuků, rychlost a sílu pulzu, rychlost a hloubku dýchání a míru absorpce vápníku z krve, střev, kostí a ledvin. Štítná žláza a příštítná tělíska jsou v úzkém vztahu k ostatním žlázám, čemuž ovšem dnes ještě moc nerozumíme.

Symptomy hypotyreózy (snížená funkce štítné žlázy) jsou tyto: křehké kosti, špatný růst kostí, lámavé a rýhované nehty, vypadávání vlasů, studené ruce a nohy, averze vůči chladnému počasí, srdeční arytmie, infarkt myokardu, deprese, oslabení pojivových tkání, skolióza, artritida, únava, pomalý metabolismus, obezita, náhlé mravenčení, křeče, myxedémy a tělesná zakrslost.

Symptomy hypertyreózy (zvýšená funkce štítné žlázy) zahrnují strumu, vypoulené oči, hyperaktivitu, tyreotoxikózu a nadměrný vzrůst. - Jelikož štítná žláza a příštítná tělíska ovlivňují schopnost těla zužitkovat vápník, lze problémy s kostmi, deprese a oslabení pojivových tkání odstranit regenerací štítné žlázy a příštítných tělísek. A na hypertyreózu zkrátka platí detoxikace. Nikdy žádnému lékaři nedovolte, aby vám odstranil štítnou žlázu, když je hyperaktivní. Štítná žláza a příštítná tělíska jsou zcela nepostradatelné pro vaše zdraví a v mnoha ohledech významně ovlivňují kvalitu vašeho života.

 

BRZLÍK

Brzlík tvoří dva růžovošedé symetrické a ploše vypadající laloky. Nalézá se uprostřed hrudní kosti vpředu nad srdcem. Každý lalok má několik lalůčků. Stejně jako mnohé jiné žlázy sestává i brzlík z kůry (vnější část) a dřeně (vnitřní část). Kůra je tvořena lymfoidními tkáněmi, které obsahují množství buněk, tak zvaných tymocytů. V dřeni jsou rovněž tymocyty, ale především velká tělíska (Hassallova).

Brzlík je považován za hlavní žlázu imunitního systému. U dětí je velký, ale s přibývajícím věkem se zmenšuje. Vinou nezdravé stravy a životního stylu bývá ve stáří značně zakrnělý. Brzlík je nezbytný pro zrání tymických (brzlíkových) lymfoidních buněk, zvaných T-lymfocyty. Jsou to malé až středně velké lymfocyty (bílé krvinky), které patří do skupiny imunitních buněk zvaných NK-buňky („přirození zabíječi"). Tyto buňky spolu s B-lymfocyty (buňky kostní dřeně) tvoří elitní jednotku vaší tělesné policie. Jsou nesmírně důležité, neboť představují zdroj buňkou zprostředkované imunity, tj. neregulované protilátkami. Tento druh imunity pomáhá tělu bojovat se záplavou plísní, kvasinek, hub, bakterií, virů a dalších vetřelců. Udržujte brzlík a celé vaše tělo zdravé. Nezapomínejte, že silné přežívá a slabé umírá.

 

NADLEDVINY

Nadledviny se nalézají na horním konci ledvin a jsou možná nejdůležitějšími žlázami v těle po hypofýze. To má dvojí důvod. Za prvé produkují neurotransmitery, nezbytně potřebné pro mozkové a nervové funkce. Patří k nim epinefrin (adrenalin), norepinefrin a dopamin, které spouštěním a zastavováním nervových reakcí ovlivňují činnost sympatiku a parasympatiku. To ovlivňuje téměř všechny tkáně v těle, včetně srdce, cévního systému, střev, kůže a ledvin. Sympatikus a parasympatikus tvoří dvě větve autonomního nervového systému. Tento systém řídí činnost vašich vegetativních (na vůli nezávislých) tkání, například rozšíření a zúžení zornic, pulz a dýchání.

Nízký krevní tlak (systolický pod 118 mmHg) je vždy ukazatelem oslabení nadledvin (dřeně), stejně jako nejméně 50 procent všech případů vysokého tlaku. Zdravý krevní tlak je 120-130 mmHg v systole (nejvyšší hodnota) a 60-70 mmHg v diastole (nejnižší hodnota). K dlouhodobým účinkům oslabených nadledvin se řadí mj. astma, roztroušená skleróza, Parkinsonova nemoc, mozková obrna, záchvaty úzkosti, stydlivost a netrpělivost. Druhým důvodem obrovské důležitosti nadledvin je jejich kůra, která tvoří kortikoidy neboli hormony. Patří k nim glukokortikoidy (kortizol a kortizon k zužitkování sacharidů), aldosterony (regulující naše elektrolyty, sodík a draslík), estradiol (druh estrogenu) a progestiny (včetně progesteronu). Mnohé z těchto hormonů fungují jako protizánětlivé látky, které jsou nezbytně potřeba k potírání zánětlivých procesů v těle. Ovlivňují svaly, nervy, gastrointestinální a kardiovaskulární tkáně.

 

Oslabení nadledvin

Oslabená funkce nadledvin (dřeně) způsobuje nízký krevní tlak (nedostatek neurotransmiterů), nervové poruchy, problémy s dýcháním a srdeční arytmii.

• Oslabená funkce nadledvin (kůry) způsobuje nedostatečnou produkci steroidů, což vede k acidóze a zánětu.

To má za následek

 

U žEN:

• rakovinu vaječníků, prsu, děložního krčku, dělohy

• ovariální cysty

• problémy s početím

• samovolný potrat

• menstruační problémy

• děložní fibroidy

• endometriózu

• fibromyalgii

• osteoporózu

• záněty v celém těle

 

U MUžů:

• rakovinu prostaty

• problémy s erekcí

• dominanci testosteronu

• prostatitidu

 

U žEN I MUžů:

• sklerodermii

• burzitidu a artritidu

• zánět v páteři a pánvi

• ischias

• cukrovku

• oslabení ledvin a močového měchýře  

  oslabení dolní části zad

 

 Například kortizol je katabolický hormon (steroid), který iniciuje změnu a aktivuje štěpem. Pomáhá také při přeměně tuků a bílkovin na glukózu. Je jedním z nadledvinových steroidů (glukokortikoidů), které vyvolávají zánětlivou reakci. Katabolické (štěpné) procesy způsobují v těle acidózu, která může mít za následek nejrůznější záněty a poškození tkání. Tato poškození stimulují nadledviny ke zvýšené tvorbě kortizolu, což může vyvolat další zánět.

Nadměrná tvorba kortizolu nadledvinami může také ovlivnit krevní tlak zvyšováním nebo snižováním hladiny sodíku v moči, neboť kortizol podporuje štěpení bílkovin a tlumí jejich syntézu. To postihuje všechny tkáně v těle a obzvlášť těžce svalové. Původcem všeho je acidóza, která nám rovná cestu k chorobám a degeneraci. Také urychluje stárnutí kůže a podporuje osteoporózu snižováním tvorby tyreotropního hormonu, což nakonec vede k hypotyreóze. Nezapomínejte, že štítná žláza má na starosti zužitkování vápníku. Kofein, limonády a čaje mohou rovněž vyprovokovat tvorbu nadbytečného kortizolu.

Všechny tyto steroidní hormony jsou syntetizovány z cholesterolu, který také působí jako protizánětlivý činitel. Nic se neděje bezdůvodně. Když se ve vašich cévních stěnách nebo tkáních ukládá cholesterol, co vám to signalizuje ? Mějte na paměti, že cholesterol je protizánětlivý činitel neboli lipid. Pokud se vám usazuje v těle, nebo ho játra produkují mnoho, znamená to, že máte v těle mnoho zánětů.

Protože většina lidí dává přednost převážně kyselinotvorné stravě, jejich těla jsou překyselená (acidózní), a to jak na systémové, tak buněčné úrovni. Acidóza a zánět jsou prakticky jedno a totéž. A aby toho nebylo málo, připojují se ke kyselé stravě ještě kyselé hormony. Zeny produkují testosteron a velké množství estrogenu, což jsou kyselé hormony. Každý měsíc ve velkém množství uvolňují ovariální (vaječníkový) estrogen, který odlupuje vnitřní výstelku děložní stěny, čímž vyvolává menstruaci. Také muži produkují kyselé, agresivní hormony – testosteron a androsteron. Vyvolávají nejrůznější buněčné změny od rozkladu tkání po jejich bujení u všech druhů tkání, počínaje vlasy (chlupy) a svaly konče. Kromě toho ovlivňují sexuální chování, zvyšují proudění krve a vyvolávají erekci.

Tyto kyselé hormony jsou u mužů i žen přirozeně vyvažovány tvorbou progesteronu a jiných

protizánětlivých steroidů v nadledvinách. Když je těchto kyselých hormonů nadbytek nebo nejsou vyváženy steroidy, mohou vyvolat ve tkáních záněty.

 

Z výše uvedeného je zřejmé, jak v těle vzniká zánět z nevhodné stravy a hormonální nerovnováhy (způsobené oslabením nadledvin). A tento zánět má za následek selhání tkáně a smrt. Proto je nutné, aby náš endokrinní systém fungoval správně a zůstával v rovnováze. Jakmile se endokrinní žlázy stanou hypoaktivními nebo hyperaktivními, objeví se mnoho symptomů nemocí.

Není-li zánět potlačen steroidy, začne poškozovat tkáně. Dlouhodobý zánět způsobí devastaci tkání a nakonec i jejich zánik (buněčnou smrt).

Dalším nesmírně důležitým faktorem je zánět cévního systému (vaskulitida, flebitida atd.), vyvolaný nadmíru kyselou stravou. Pokud nadledviny neprodukují dost steroidů pro boj se zánětem, vypomůže si tělo cholesterolem, který však postupně ucpává náš cévní systém.

 

 

SLINIVKA

(Viz též Trávicí systém, modul 2.6.)

 

Slinivka je endokrinní i exokrinní  žláza, což znamená, že produkuje jak hormony (inzulín), které jsou vyměšovány rovnou do krve (endokrinně), tak jiné látky (enzymy atd.), které jsou vyměšovány kanálky (exokrinně).

 

• Endokrinní část slinivky tvoří buňky, tzv. Langerhansovy ostrůvky, vyměšující různé látky podobné hormonům, které tělu pomáhají zužitkovat živiny a energii

 

Langerhansovy ostrůvky obsahují tyto buňky:

 

Alfa-buňky – vylučují glukagon, jenž zvyšuje hladinu glukózy v krvi stimulací jater k přeměně glykogenu na glukózu. Glukagon rovněž podporuje přeměnu tuků a přebytečných aminokyselin na energii.

 

Beta-buňky – vylučují inzulin, jenž snižuje hladinu glukózy v krvi. Inzulin funguje jako „řidič", který přepravuje glukózu buněčnou membránou. Podporuje přeměnu glukózy na glykogen a zřejmě se také účastní syntézy aminokyselin.

Delta-buňky – vylučují somatostatin, který zpomaluje vylučování:

• glukagonu

• inzulínu

• růstového hormonu z přední části hypofýzy

• gastrinu ze žaludku

 

VAJEČNÍKY

Vaječníky jsou dvě žlázy ve tvaru mandle. Mají dvě funkce: tvorbu reprodukční buňky (vajíčko) a tvorbu hormonů. Vaječníky se nalézají po stranách pánevní dutiny a jsou spojeny s dělohou. Každý vaječník tvoří dvě části: kůra (vnější část) a dřeň (vnitřní část).

Kůru tvoří především nejrůznější druhy folikulů (míšků). Každý folikul obsahuje vajíčko a malou žlutou endokrinní žlázu (corpus luteum, žluté tělísko). Tato žláza vylučuje estrogen i progesteron. Pro správnou tvorbu progesteronu ve žlutém tělísku jsou ovšem potřeba pro-hormony nadledvin. Uvolnění vajíčka iniciuje FSH (folikulostimulační hormon) z hypotalamu. LH (luteinizační hormon), který uvolňuje estrogen, je vylučován hypofýzou. Oba tyto hormony jsou pro správnou ovulaci nezbytné.

Estrogen je kyselý hormon, jenž stimuluje nejrůznějším způsobem tkáně. Nejdůležitější je stimulace vnitřní děložní výstelky ke krvácení jednou za měsíc, což vyvolává menstruaci. Estrogen také podporuje vývoj a zachování druhotných pohlavních znaků, například velikosti a tvaru prsou. Kromě toho ovlivňuje tvary ženského těla. U žen se estrogen tvoří ještě v játrech, tukových buňkách a nadledvinách.

 

Hormony

Jeden z hlavních problémů, jemuž čelíte vy nebo váš lékař, je, jak zaktivizovat tkáně (včetně orgánů a žláz), když se staly hypoaktivní, ba chronicky oslabené nebo zdegenerované. Nad tím by se měli zamyslet všichni lékaři. Jediné, co byste neměli dělat, je léčit příznaky. To jsou jen následky této hypoaktivity, zejména když se dodávají vedlejší produkty (hormony, enzymy, steroidy, neurotransmitery atd.), který tkáň (žláza) vytváří a poskytuje vašemu tělu.

Příkladem toho jsou hormony jako estrogen (ovariální) nebo tyroxin (vylučovaný štítnou žlázou). Když doplňujete něco, co vaše tělo doplňuje přirozeně, zabráníte příslušné tkáni, aby to vytvářela. Zjistil jsem, že Synthroid (syntetická forma tyroxinu) ještě více oslabí štítnou žlázu. To platí o všech hormonech včetně DHEA, melatoninu atd. Nedoplňujte hormony (nebo látky), které vaše tělo vytváří. Dosáhnete jen toho, že je přestane vytvářet, neboť nemá potřebu vytvářet něco, co už v těle je. A nakonec tím příslušnou žlázu ještě více oslabíte.

 

Estrogen musí být neustále vyvažován steroidem zvaným progesteron. Ten se tvoří ve vaječnících a nadledvinách. Ke správné tvorbě progesteronu je potřeba pro-hormon DHEA, jenž produkují nadledviny. Jsou-li nadledviny hypoaktivní, může to ovlivnit tvorbu a uvolňování progesteronu, takže se estrogen stane dominantním. To vyvolá řetězovou reakci – silnou buněčnou acidózu, ovariální cysty, děložní fibroidy, fibrocystické problémy, rakovinu ženských orgánů a další onemocnění.

Udržujete své žlázy zdravé, neboť to jsou regulátory většiny tělesných funkcí.

 

VARLATA (GONÁDY)

Muž má dvě oválná varlata, uložená v šourku. Jsou to mužské reprodukční žlázy, součást endokrinního systému. Reprodukční buňky, spermie, se tvoří ve varlatech. Tyto žlázy produkují rovněž testosteron a inhibin.

Testosteron vylučují intersticiální buňky zvané Leydigovy a inhibin podpůrné buňky. Testosteron je stejně agresivní jako estrogen při iniciování buněčných změn. Progesteron je kortikosteroid produkovaný nadledvinami, jenž vyvažuje estrogen a testosteron, zejména když vyvolají zánět. Testosteron se rovněž tvoří v kůře nadledvin mužů i žen.

Stimuluje růst, buněčnou činnost i proudění krve. Podobně jako estrogen ovlivňuje testosteron druhotné pohlavní znaky. Kromě toho ještě ovlivňuje:

• erekci

• správný růst a zdárný vývoj mužských pohlavních orgánů

• prohlubování hlasu

• mohutnění svalstva

• vývoj pubického a jiného ochlupení, růst vlasů a vousů

• distribuci tuků

• mnoho metabolických vztahů

 

Shrnutí: Endokrinní systém

 

Pro zdraví fyzického těla jsou endokrinní žlázy nepostradatelné. Připomeňme si, že všechny tkáně v našem těle se vzájemně ovlivňují. Proto bychom měli na tělo pohlížet jako na celek, jenž usiluje o zdárné fungování. Všechno, co tělo dělá, je pro jeho přežití.

Seznamte se s fungováním vašich endokrinních žláz. To vám ohromně pomůže. Je třeba odhalit tajemství tohoto neuvěřitelného stroje s vlastním rozhodováním, který může fungovat jako nové auto, bude-li udržován čistý a dostávat odpovídající palivo a stavební materiál. Hledejte své odpovědi v přírodě, nikoli ve vědě. Užijte vědu k doplňování vlastních poznatků, abyste pochopili, jak věci fungují. Avšak zachovejte si odstup a snažte se vidět vaše tělo jako celek a představit si, jak by fungovalo v přírodě. Jinak se vám stane, že pro samé stromy neuvidíte les. Celek je mnohem větší než jeho části (a přesto jeho části tvoří celek). Zapomeňte na to, co si myslíte, že víte o zdraví a pozorujte přírodu. Přijdete na kloub mnoha věcem a především tomu, jak se uzdravit.

Již jsme zmínili, že 75 procent všech nemocí je způsobeno oslabením endokrinních žláz. Protože po mnoho generací konzumujeme toxickou a kyselou potravu, oslabili jsme náš endokrinní systém natolik, že je v mnoha případech zakrnělý.

Většina lidí nemyslí na posilování svých buněk, a předává tak geneticky oslabené tkáně dalším generacím. Potíž je ovšem v tom, že každá generace je slabší než ta předchozí. Stačí se podívat na problémy našich dětí. Přicházejí na svět s chronickým a degenerativním oslabením žláz. Tento úpadek nemůže zastavit žádná medicína na světě. Jedinou odpovědí je detoxikace a alkalizace !

Výše jsme uvedli, že vaše žlázy jsou šéfy (nebo kontrolory a regulátory) buněk, tkání a orgánů. Jakmile začnou být hyperaktivní nebo hypoaktivní, může to vyvolat mnoho buněčných změn. Ty mohou způsobit překyselení tkání, což povede k lymfatickým a imunitním reakcím. To platí zejména o estrogenu, testosteronu a aldosteronu. Dlouhodobé vystavení jejich účinku, není-li vyvažován kortizonem a progesteronem, může mít za následek fibrocystické choroby tkání, atrofii tkání a rakovinu.

 

 

Toto je přehled vašich endokrinních žláz a hormonů, steroidů a neurotransmiterů, které produkují. Hormony, steroidy a neurotransmitery rozhodují o tom, jak, kde a proč probíhají určité interakce mezi látkami a buňkami. Jsou rovněž katalyzátory a mohou působit protizánětlivě a posilovat buňky. Některé hormony jsou katabolické a ovlivňují tkáně a štěpení živin, zatímco jiné jsou anabolické a ovlivňují zužitkování živin. Poučte se o svém těle a o tom, jak funguje. Avšak nedělejte z toho vědu. Vždy se ptejte: „Proč žlázy nefungují správně ? Jaký to bude mít následek ?"


 

Kontakt

Vladka Balcarová - konzultant zdravého životního stylu Náchod

Napište mi a já vás kontaktuji balcavla@seznam.cz