Bylinne napařování Lůna

09.03.2018 08:28

Pokud pro své zdraví můžete udělat něco skutečně příjemného a blahodárného, určitě vyzkoušejte vaginální bylinnou napářku. 

Ať už to zní jakkoli zvláštně, jemné vaginální napařování za pomoci léčivých bylin je starodávná technika, která dokáže energeticky, emočně a fyzicky pročistit a vyživit ženské lůno a kořenovou čakru. Mnoho starých kultur znalo sílu tohoto očistného napařovacího rituálu a nyní se pomalu tato metoda začíná navracet do našich životů. A já mám tu čest být u toho!

Kdy se napařování používá

Lázeň podstupovaly ženy po porodu nebo naopak pro podporu otěhotnění, je skvělá pro úlevu při poruchách cyklu (dysmenorea, amenorea, PMS), vaječníkových cystách, cervikálních fibroidech i jako obecný preventivní prostředek. V mayské kultuře využívaly tuto lázeň ženy i muži při problémech s impotencí a nedostatkem tepla v těle. 

Dokonce i ženy po menopauze pak zjišťují, že i měsíce či až rok po skončení menstruace vylučují zbytky staré sražené tkáně. Pokud něco nefunguje tak, jak má, tak na vnitřní sliznici dělohy zůstanou po každé menstruaci zbytky, které vycházejí před nebo při další menstruaci jako tmavé chuchvalce nebo sraženiny, ale to není v pořádku. Normální je pouze čistá menstruační krev bez sraženin.

Pokud tedy žena netrpí zásadnějšími problémy při menstruaci, vaginální napařovací lázeň je vhodné podstoupit pravidelně alespoň jednou před a po ukončení menstruace. 

Napařovací lázeň pomáhá:

  • povzbudit, podpořit plodnost
  • regulovat hladinu hormonů
  • čistit a detoxikovat (zejména po porodu, potratu nebo při užívání hormonů)
  • přirozeně vyladí měsíční cyklus ženy a zmírní premenstruační potíže
  • zvyšuje citlivost a vnímavost joni a lůna
  • prohloubit sebelásku

A jak na to?

Budete potřebovat hrnec s horkou vodou, byliny dle aktuální potřeby (vyjmenované níže), pokrývku, židli s otvory (např. dřevěná či ratanová, popř. jiné sedátko s otvory, aby k vám pronikla pára) a asi hodinu čistého času.

Byliny, které je možné použít:

Růže - symbol lásky, léčení a něhy

Řebříček - čistí krev, "král v léčbě ženských nemocí", protizánětlivý

Kontryhel - protizánětlivý, tlumí menstruační bolesti a silné menstruační krvácení

Šalvěj - silně očistný a ochranný účinek

Maliník - tiší křeče, posiluje děložní svalstvo, vyživuje

Pelyněk - čistí a probouzí ženské lůno

Měsíček lékařský - zklidňující, hojí vnitřní i vnější záněty, upravuje menstruaci

Levandule - uvolňující, antiseptická, voňavá

Heřmánek - protizánětlivý, zklidňuje křeče, psychiku, PMS

Mimo tyto byliny je možné použít také: oregano, bazalku, afrikán, rozmarýn, lopuchové listí, srdečník obecný, jitrocel, tymián.

Budete-li používat čerstvé byliny, potřebujete na objem cca 0,5 litru, sušených cca 30 gramů. Důrazně nedoporučuji esenciální oleje, protože jsou příliš koncentrované a silné!

Postup:

  1. V uzavřené nádobě svařte na mírném ohni bylinky cca v 1 - 2 litrech vody po době 10 minut.

  2. Pak hrnec dejte pod židli, na kterou usednete od pasu dolů nahé. Zakryjte se pokrývkou tak, aby vytvořila kolem vám kužel a pára zbytečně neunikala. Měly byste se cítit komfortně, lázeň by sice měla být horká, nikoli však příliš, a rozhodně seďte mimo průvan. Je dobré mít i teplé ponožky, abyste neprochladly.

  3. Napařování samotné trvá asi 15 - 20 minut. Po delší době už voda chladne, čímž ztrácí na účinku.

  4. Po skončení lázně si zhruba na hodinu zalezte tepla, ideálně do postele, pořádně se přikryjte a odpočívejte. Vyhněte se průvanu a chladu.

 

Na napařovací proces budete potřebovat speciálně upravenou židli nebo stoličku jako na obrázku níže (použít lze i do WC umístěný hrnec s bylinami, ovšem zde pozor na to, aby nebyl odvar s bylin příliš blízko a nedošlo k opaření):

 

Závěrem

Tím, že přivedeme teplo a život k našim kořenům a do pánevní oblasti, můžeme jemně uvolnit staré strachy a bolesti z tohoto i minulých životů. 

Upozornění:

Napařovací lázeň neprovádějte v době menstruace, těhotenství, při problémech s vaginální mykózou a pokud máte zavedeno nitroděložní tělísko.

Vaginální napařování nenahrazuje léčbu. při potížích vždy kontaktujte svého lékaře.

Kontakt

Vladka Balcarová - konzultant zdravého životního stylu Náchod

Napište mi a já vás kontaktuji balcavla@seznam.cz