11 důvodů, proč si upéct domácí kváskový chléb

23.08.2018 08:58

Upéct si domácí kváskový chléb není tak těžké a náročné, jak si možná myslíte. V tomto článku bych vám chtěla ukázat, co všechno díky domácímu pečení chleba získáte. Energie, kterou na pečení vynaložíte, se vám totiž vrátí mnohokrát zpět.

1.Domácí kváskový chléb je velmi chutný.

Jeho chuť je přirozeně bohatá a plná. Mnohem lepší než u chleba z běžných obchodů. A když ochutnáte chlebík ještě teplý, jsem si jistá, že se do něj zamilujete.

2.Domácí kváskový chléb je zdravý.

Pečeme si ho pro sebe, a tak do něj dáváme jen to nejlepší a jen to, co do  poctivého chleba patří. Takový chléb tedy neobsahuje žádné přídatné látky, jako je tomu u běžného chleba, který si koupíte v obchodech.

Díky přirozenému procesu fermentace (kvašení) obsahuje navíc i méně lepku. Poslední dobou se šíří poznatky, že čím méně lepku, tím lépe pro vás, vaše střeva a imunitu. A pokud si upečete chléb celožitný, lepku obsahuje ještě méně (žitná mouka má méně lepku než pšeničná).

Také obsahuje produkty kvašení – organické kyseliny, které jsou zdraví prospěšné.

A pokud místo běžné soli použijete zdravější možnost – himálajskou sůl, bude váš chléb ještě lepší.

domácí kváskový chléb

3.Domácí kváskový chléb je výživný.

Díky fermentaci (kvašení) jsou minerály a stopové prvky obsažené v použité chlebové nebo celozrnné mouce mnohem lépe vstřebatelné. Naše tělo jich získá mnohem víc než z běžného chleba. A čím kvalitnější mouku k pečení chleba použijete, tím bude jeho výživová hodnota vyšší. A netýká se to jen minerálů, týká se to i dalších živin.

4.Domácí kváskový chléb lépe zasytí.

Pro pocit sytosti stačí mnohem méně, než jste zvyklí, když jíte kupovaný běžný chléb. Je to díky mnohem vyššímu obsahu cenných látek, nejsou to jen prázdné sacharidy jako u běžného chleba.

Čím více celozrnné mouky při pečení použijete, tím méně bude kolísat vaše hladina krevního cukru. Velké kolísání hladiny krevního cukru oproti tomu způsobuje přejídání a také stresovou reakci v těle.

5.Domácí kváskový chléb neplesniví.

Mám zkušenosti, že i po týdnu v igelitovém sáčku je dobrý a žádná plíseň si na něj netroufne. Je to díky fermentaci, která chléb přirozeně konzervuje.

Ovšem v letošním horkém létě, kdy máme doma opravdu hodně teplo, vydrží v igelitu bez plísně o něco kratší dobu. Lepší je pak péci častěji menší bochníčky nebo chleba uchovávat ve lněné utěrce v chlebníku.

 

6.Domácí kváskový chléb skladováním neztrácí.

Chléb si drží svou skvělou chuť po celou dobu skladování skoro bez úhony (asi tak max. 14 dní). Běžné chleby z obchodu jsou už druhý den znatelně méně chutné.

Pokud preferujete měkkou střídku, je na uchovávání lepší igelitový sáček. Pokud máte rádi křupavou kůrku, bude pro vás lépe chléb skladovat zabalený do lněné utěrky a uzavřený v chlebníku. Pokud však máte už jen malý kousek, po nějakém čase v utěrce bude poměrně vysušený, začne tvrdnout. Ale i tak se dá jíst.

 7.Domácí kváskový chléb může být pokaždé trochu jiný.

Můžete použít různé druhy mouky v různých poměrech, přidávat semínka dle vaší chuti, ovesné vločky apod. Můžete si tak svůj chléb obměňovat, jak je libo.

8.Domácí kváskový chléb si upečete tak, jak vám to vyhovuje.

Můžete si udělat kůrku tak tmavou, jak ji máte nejraději. Můžete si udělat tak vlhkou a jemnou střídku, jak máte rádi. Kváskový chléb, který jsem dosud viděla v různých bio obchodech, má většinou hodně tmavou kůrku, je přepečený. Čím tmavší kůrka, tím více škodlivých látek v ní.

domácí kváskový chleba

9.Když si pečete domácí kváskový chléb, jste soběstační.

Nejste závislí na otevírací době a nabídce obchodů. Je to velmi příjemný pocit.

10. Domácí chleba z těch nejkvalitnějších surovin není výrazně dražší.

Osobně peču jen z mouky v bio kvalitě, převážně celožitný celozrnný chléb. Vyjde o něco dráž než běžný kupovaný, ale není to rozhodně dramatický rozdíl. A vyjde výrazně levněji oproti kváskovým chlebům z bio obchodů.

Můžete ale samozřejmě použít i levnější suroviny, pokud budete chtít.

11.Upéct domácí kváskový chléb je snadné.

Je to mnohem jednodušší, než se vám možná zdá. A nepotřebujete k tomu nic speciálního. Stačí vám běžná trouba a forma třeba na biskupský chlebíček.

Kontakt

Vladka Balcarová - konzultant zdravého životního stylu Náchod

Napište mi a já vás kontaktuji balcavla@seznam.cz