1. Smoothies - "hladké" koktejly

07.12.2018 14:11

1. Smoothies - "hladké" koktejly

Jsou dobré, jsou zdravé, jsou jednoduché, jsou rychlé, zasytí a dodají výživné látky. Vyzkoušejte třeba tento:

Smoothie "Imunita" - recept:

  • 1/4 bulvy celeru (nakrájet)
  • 1/2 okurky (máte-li bio, pak jí neloupejte)
  • zelenou petržel (hrst)
  • koriandr (hrst)
  • 1 oloupaný citron
  • 2-3 cm kořene zázvoru, oloupaného
  • 1-3 stroužky česneku
  • 1-2 hrnky vody

Vše rozmixujte dohladka, množstvím vody ovlivníte výslednou konzistenci (řidší nebo hustější) i chuť.Samozřejmě můžete improvizovat a zkoušet, fantazii se meze nekladou:-)

2. Polévky

Nejjednodušší polévku můžete udělat třeba rozmixováním hrášku (lze použít i mražený hrášek, který před mixováním ohřejete) dohladka s přidáním vody.

Vynikající "podzimní" polévka, kterou najdete i v Detoxikační kuchařce, je v těchto dnech naším oblíbeným jídlem.

Jemné zeleninové pyré - recept

  • na 4 porce potřebujeme 2 menší červené řepy (ca 250 gramů), 1/2 kg dýně Hokkaido, 2 velké kořenové petržele (ca 500 g), 2 litry vody a volitelně 5 kuliček pepře
  • zeleninu očistíme, nakrájíme na větší kusy a vložíme do hrnce
  • přidáme vodu, pepř a přivedeme k varu
  • vaříme pod pokličkou na mírném plameni do změknutí
  • nakonec vše dáme do vysokorychlostního mixéru a rozmixujeme dohladka
  • pokud by krém byl příliš hustý, můžeme přidat trochu vody a rozmíchat
  • pro skutečný gurmánský požitek připravte "kešu smetanu" (recept najdete dále v textu)

3. Ořechová mléka

Lze připravit z různých druhů ořechů, nejčastěji použváme lískové, nebo můžete použít neloupané mandle aj. Do vysokoobrátkového mixéru nasypte půl hrnku ořechů a 2 hrnky vody a rozmixujte. Následně sceďte přes sáček na ořechové mléko (lze koupit na internetu "za pár korun"). Mléko vydrží v lednici 2-3 dny.

Jednoduché a chutné mléko lze také vyrobit z banánů a nemletého máku, recept je v Detoxikační kuchařce.

Výhodou domácí přípravy je to, že ořechové mléko je skutečně čerstvé, nekonzervované a nepasterované, tak jako ořechová mléka koupená v obchodech. Jelikož ořechy obsahují tuky, pasterizace (tedy zahřívání na vysokou teplotu) změní biochemické vlastnosti tuků, které pak nejsou zdraví prospěšné.

4. Kešu "smetana"

To je velká lahůdka:-). Potřebujete půl hrnku kešu ořechů a šťávu ze dvou pomerančů (stačí vymačkat ručně na "mačkadle" na citrusy). Dáte do mixéru a rozmixujete dohladka, pomáhejte si "šťouchaldem". V případě potřeby (pokud by hmota byla moc hustá a nešla rozmixovat dohladka) přilévejte po velmi malých dávkách do mixéru vodu - cílem je, aby výsledná hmota byla krémovitá a poměrně hustá.

Kešu smetanu můžete dát do lednice, kde mírně ztuhne, naopak v teple "povolí" a bude více tekutá. V lednici vydrží 2-3 dny.

5. Pomazánky

Snad nejlepší pomazánku svého života jsem objevil v kuchařce Judity Wignall - Živá kuchyně cesta ke zdraví (najdete v knihkupectvích, doporučuji všem zájemcům o živou stravu). S poděkováním Juditě uvádím recept s názvem Grilovací omáčka.

Suroviny:

  • 1/2 hrnku sušených rajčat (my si sušíme sami doma v sušičce), máčených 1-2 hodiny, vodu z máčení uschovejte
  • 2 lžíce (dle potřeby i víc) vody z máčení rajčat
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce omáčky tamari
  • 2 lžíce bílé nebo žluté cibule nakrájené na kostičky
  • 1 lžíce medu (nebo agávového sirupu)
  • 2 lžičky jablečného octa
  • 1 malý stroužek česneku
  • 1 lžička sušené hořčice
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 1/4 lžičky prášku z chilli papriček (lze použít prášek vysypaný z kapsle Organického Cayenne)
  • 1/4 lžičky mořské soli

Postup:

  • všechny suroviny dáme do mixéru a rozmixujeme dohladka
  • můžeme ochutit dle libosti: více sušených rajčat /sirupu pro sladší chuť, více pepře či papriček pro více pikantní omáčku
  • pokud je omáčka příliš hustá a nedaří se jí rozmixovat, přidávejte postupně (po 1 lžíci) vodu z máčených rajčat, až dostanete požadovanou konzistenci
  • můžete skladovat v ledničce asi jeden týden (ovšem málokdy odoláte jí nesníst:-)

S čím konzumovat:

  • nakrájíme proužky mrkve, kořenové petržele, řapíkatého celeru, okurky a namáčíme si je do omáčky jako do dipu

6. Placky, palačinky

Banánové palačinky připravíme takto:

  • do mixéru dáme 4 banány, 1 lžíci citronové šťávy a špetku skořice (asi 1/á lžičky) a rozmixujeme dohladka
  • na sušící pláty v sušičce dejte buď pečicí papír, nebo speciální folii, která se k některým sušičkám prodává
  • z nádoby mixéru naléváme rozmixované banány na sušící pláty a rozetřeme tak, aby vytvořily tenký kruh
  • dáme do sušičky a sušíme na 42 stupňů po dobu ca 9 hodin (nebo dle potřeby, v průběhu sušení většinou sundáme částečně usušené palačinky z papíru nebo folie a dáme přímo na plato, které je perforované a dosušení je pak rychlejší)
  • hotové palačinyk můžeme skladovat několik dní v lednici
  • zevnitř namažeme palačinky kešu "smetanou" (viz recept výše), dovnitř dáme čerstvé nebo rozmražené bobulovité ovoce (maliny, ostružiny, borůvky aj.), zabalíme a navrch můžeme ještě trochu polít kešu smetanou
  • kdo chce gurmánský zážitek ještě trochu vylepšit, může v mixéru připravit ještě malinovou polevu (dva hrnky čerstvých nebo mražených malin a 2 lžíce agávového sirupu)

Garantuji vám, že tak dobré palačinky jste ještě nejedli:-)!

7. Přesnídávky

Mám na mysli kojenecké přesnídávky, neboli příkrmy, které se dávají jako první strava miminkům (nejprve souběžně s kojením). Můžou být ovocné, zeleninové, s masem a dalšími surovinami.

Kupované příkrmy - byť budete volit tu nejvyšší možnou kvalitu budou vždy konzervované, v lepším případě pasterizací (zahřátím na vysokou teplotu a tedy změnou biodostupnosti výživných látek), případně chemicky.

Naše nejmladší dcera "vyrostla" na doma vyráběných čerstvých příkrmech. Myslím že kupovaný příkrm měla jen jednou "v nouzi", když jsme pobývali na dovolené v kempu. Používali jsme v maximální možné míře bio suroviny, jako vegetariáni jsme jí dělali zeleninové příkrmy,  nebo ovocné přesnídávky. Myslím že čerstvější a výživnější stravu pro malé dítě si lze jen těžko představit a jsme přesvědčeni, že se to pozitivně odrazilo v jejím zdravotním stavu.

8. Raw zákusky

Vysokorychlostní mixér poslouží též pro přípravu různých raw zákusků. Recepty jsou o něco složitější, uvádět zde žádný nebudu, kdo chce vyzkoušet, doporučuji kuchařské knihy od Judity Wignall nebo další kuchařky "syrové stravy", které najdete v běžných knihkupectvích či na internetu.

9. Zmrzliny

Zmrzlina nakonec:-). Český národ propadl zmrzlinám. Pokud pojedete autem po silnicích 1.třídy, najdete zmrzlinové stánky snad v každé vesnici.

 

Domácí zmrzlinu ve vysokoobrátkovém mixéru můžete udělat velmi snadno - je vynikající, pouze z ovoce, příprava je snadná a zabere pár minut.

Recept - banánová zmrzlina

  • potřebujete zralé banány, nejlepší jsou takové, na jejichž slupce jsou hnědé flíčky. My je kupujeme v Bille často ve slevě 50%, v posledních měsících mají i bio kvalitu, kterou preferujeme
  • vyzkoušejte i jiné suroviny - "funguje" třeba ananas, mango, můžete chutě různě kombinovat
  • banány nakrájejte na kousky ca 4 cm dlouhé, dejte do sáčku nebo dózy a zamražte v mrazáku
  • zmražené banány vložte do mixéru, můžete přidat dužinu z vanilkového lusku a rozmixujte stejným postupem, jako u předchozích receptů.
  • zmrzlinu můžete posypat drcenými kakaovými boby, nebo si vyrobte "čokopolevu" (recept níže), která na ní ztvrdne a vytvoří "krustičku" - kombinace je vynikající!

Jednoduchá čokopoleva

  • potřebujete 3 lžíce kokosového oleje, 6 lžic kakaového prášku, 1 lžíci medu
  • pro přípravu čokoládové polevy budeme potřebovat horkou vodní lázeň. Připravíme si jeden větší hrnec, napustíme ho vodou cca do výšky pěti centimetrů, postavíme na sporák a vodu zahřejeme, aby byla teplá (nikoliv horká)
  • dále budeme potřebovat misku nebo menší hrnec, který se vejde do většího hrnce. Do této misky dáme kakao, olej a med a postavíme ji do vodní lázně ve velkém hrnci (pozor, voda do misky nesmí natéct!)
  • olej a med se rychle rozpustí a pak vše smícháme dohromady. Čokoláda je hotová - pokud jí nalijete na zmrzlinu, tak ztuhne a vytvoří "krustičku"
  • nepoužité množství čokolády lze uchovat v lednici nebo mrazáku a podle potřeby opět rozehřát na mírném plameni